Winnaars 2019

De winnaars van de sportprijzen 2019 zijn bekend! Uit de vele kandidaten (zie onderaan) heeft een vakjury en Publieksjury de winnaars gekozen.

SPORTPLOEG
Eerste team korfbalvereniging NKC’51 (korfbal)
Het eerste team van korfbalvereniging NKC’51 is in het seizoen 2018-2019 ongeslagen kampioen geworden van de eerste klasse in zowel de zaal- als in de veldcompetitie. Daarmee is de korfbalvereniging in 2019 in de binnen- en de buitencompetitie gepromoveerd naar de overgangsklasse. Dat het team in beide competities het kampioenschap heeft behaald, beoordeelt de jury al als een zeer knappe prestatie, maar vooral ook de wijze waarop dwingt bij de jury respect af. De jury heeft geconstateerd dat het hier gaat om twee prestaties van formaat. Het geeft in haar ogen aan hoe hoog het niveau van dit team is en over welke kwaliteiten en teamgeest dit team beschikt. Voor de jury is het eerste team van korfbalvereniging NKC’51 daarom de terechte winnaar van de titel ‘Sportploeg van het jaar 2019’.

ANDERE SPORTEN
Jarno Dijkstra (motorrace)
In 2019 werd Jarno Dijkstra met grote voorsprong Nederlands Kampioen bij motorrace in de open klasse Sportcup 1000 op het TT circuit Assen. Dit kampioenschap werd behaald op basis van een eerste plaats in de eindklassering. Voor het behalen van de titel had hij te maken met een groot deelnemersveld en moesten er topprestaties geleverd worden in elf races. In de ogen van de jury vraagt dit naast goed materiaal, ook om een coureur met sterke technische, fysieke en mentale eigenschappen. De jury is van mening dat Jarno met de behaalde prestatie heeft laten zien over al deze eigenschappen te beschikken en de titel ‘Andere sporten van het jaar 2019’ heeft verdiend.

SPORTTALENT
Jesse Linthorst (surnival/obslaclerun)
Jesse Linthorst is een atleet binnen de survivalsport met toekomstperspectief. In 2019 heeft hij veel aansprekende prestaties neergezet op zowel nationaal als internationaal niveau. Op het Open Nederlands Kampioenschap Survivalrun behaalde hij in tien wedstrijden tien podiumplekken en werd hij overall derde. Internationaal behaalde hij een twaalfde plaats tijdens het Europees Kampioenschap obstaclerun en een vijfde plaats tijdens het Wereld Kampioenschap obstaclerun, drie kilometer. Binnen deze sterk groeiende tak van sport is sprake van grote concurrentie. Voor de behaalde prestaties heeft de jury dan ook veel bewondering. Jesse heeft hiermee in haar ogen laten zien over de voor de survivalsport benodigde kwaliteiten te beschikken. Het gaat om goed kunnen lopen, kracht, behendigheid, uithoudings- en doorzettingsvermogen en techniek op diverse klim- en hindernisonderdelen. De jury is er van overtuigd dat van hem ook op seniorenniveau prestaties van zeer hoog niveau te verwachten zijn en kent Jesse Linthorst om die reden de titel ‘Sporttalent van het jaar 2019’ toe.

SPORTMAN
Frank Hosmar (Paradressuur)
Frank Hosmar is voor de vierde keer op rij verkozen tot Sportman van het jaar. Een zeer uitzonderlijke prestatie omdat dit alleen maar mogelijk is als er sprake is van minimaal dezelfde of een betere prestatie. De jury is van mening dat dit met de indrukwekkende lijst van prestaties in de paradressuur in 2019 in een deelnemersveld met geduchte concurrenten absoluut het geval is.
Nationaal en internationaal liet hij van zich spreken door meerdere titels en podiumplaatsen. Nationaal als winnaar van de Kleine Finale tijdens de Nederlandse Kampioenschappen en meerdere overwinningen en podiumplaatsen tijdens de strijd om de nationale KNHS Witte van Moort Para Dressuur Trophy. Internationaal als lid van het landenteam met twee overwinningen en een tweede plaats tijdens de Nations Cup Wedstrijden. De meest aansprekende prestaties in 2019 zijn voor de jury de drie Europese titels. Hij werd met zijn paard Alphaville N.O.P. binnen de dressuursport Europees Kampioen op de Grade V verplichte kür, de Grade V vrije kür en met het Nederlands team. Het bereiken van deze resultaten eisen optimale topprestaties van paard en ruiter waarbij een combinatie van grote kwaliteiten en vertrouwen in elkaar een harde voorwaarde is. Naast de grote waardering voor de geleverde topprestaties wil de jury ook haar bewondering uitspreken voor de wijze waarop Frank al jarenlang zijn hoge topsportniveau weet vast te houden. Voor de jury heeft hij de verkiezing tot ‘Sportman van het jaar 2019’ voor de vierde achtereenvolgende keer volledig waargemaakt.

SPORTVROUW
Arenda Könnecke-Scherpenkate (ultrarunning)
In 2019 heeft Arenda Könnecke-Scherpenkate meerdere aansprekende prestaties behaald zowel op regionale als nationale wedstrijden. Regionaal won zij diverse wedstrijden op verschillende afstanden en in verschillende leeftijdscategorieën, zoals de gerenommeerde Diepe Hel Holterbergloop. Nationaal won zij in Winschoten een wedstrijd ultrarunning in de categorie dames 40+ op de 50 kilometer én behaalde zij de tweede plaats overall bij de vrouwen. In Kampen behaalde zij een eerste plaats overall bij de mannen en vrouwen op de 50 mijl. Bij ultrarunning gaat het om het lopen van afstanden die langer zijn dan een marathon. De behaalde prestaties van Arenda op verschillende afstanden geven de kracht en de klasse van Arenda aan. Het lopen van wedstrijden met deze resultaten vragen om grote sportieve kwaliteiten, veel doorzettingsvermogen, discipline en een zeer grote trainingsarbeid. De jury wil de behaalde prestaties van Arenda dan ook van harte onderschrijven met de titel ‘Sportvrouw van het jaar 2019’.

———————————————————————————————————————————————————————————-

De samengestelde jury van de Sportverkiezing bestond uit:

  • Onafhankelijke voorzitter(s). (De juryvergadering wordt geleid door een onafhankelijk technisch voorzitter, die er ook op toeziet dat het reglement wordt nageleefd.
    Klik hier voor het gehele reglement.
  • Sporters en leden van de Sportverkiezingscommissie (met tezamen een zo breed mogelijke sportachtergrond).
  • Een publieksjury (via een online stemformulier, enkele weken voor het gala)
  • Een oneven aantal personen.