Winnaars 2018

De winnaars van de sportprijzen 2018 zijn bekend! Uit de vele kandidaten (zie onderaan) heeft een vakjury en Publieksjury de winnaars gekozen.

SPORTPLOEG
Coulisse Twente (Squash)
Voor de tweede keer op rij verkozen worden tot sportploeg van het jaar. Een dergelijke verkiezing is alleen maar mogelijk als er sprake is van minimaal een evenaring van de prestaties ten opzichte van het jaar daarvoor dan wel een duidelijke prestatieverbetering. De jury is van mening dat met het behalen van het Nederlands Kampioenschap squash met de heren in de Eredivisie minimaal sprake is van een evenaring. Het feit dat de top halen gemakkelijker is dan aan de top blijven is voor de jury medebepalend geweest. Twee keer achter elkaar kampioen van de Eredivisie is een bevestiging van het topniveau van Coulisse Twente. De jury kent de heren van Coulisse Twente dan ook van harte de titel ‘Sportploeg van het jaar 2018’ toe.

ANDERE SPORTEN
Next Episode Crew (streetdance/hiphop)
In 2018 behaalde Next Episode Crew een eerste plaats op het Nederlands Kampioenschap ‘We know you can dance’ binnen de dansstijl street/hiphop. Bij deze dynamische tak van sport is het resultaat sterk afhankelijk van meerdere vaardigheden binnen een team. De prestatie vraagt om een uitstekende beheersing van verschillende technieken, een zorgvuldig gekozen en ontwikkelde choreografie en een zeer grote trainings- en teamdiscipline. Kwaliteit, samenwerking en vertrouwen zijn daarbij sleutelwoorden. De jury is van mening dat Next Episode Crew met de behaalde prestatie heeft laten zien over al deze eigenschappen te beschikken en de titel ‘Andere sporten van het jaar 2018’ heeft verdiend.

SPORTTALENT
Ian Spenkelink (wielrennen/veldrijden)
Ian Spenkelink is een talent waar je niet omheen kunt. Een wielrenner met toekomstperspectief. In 2018 heeft hij veel aansprekende prestaties behaald, zowel op districts-, nationaal als internationaal niveau. Hij behaalde maar liefst 15 podiumplekken? of meerdere podiumplekken? tijdens wedstrijden gedurende het wegseizoen. Hij werd Nederlands Kampioen Clubkampioenschap tijdrijden. Internationaal timmerde hij aan de weg in de Junior tour of Ireland waar hij een dagetappe en de groene trui won. Al deze prestaties binnen de wielersport dwingen veel respect af bij de jury. Naast zijn prestaties heeft Ian ook laten zien over veel motivatie, inzet, doorzettingsvermogen en over een enorme winnaarsmentaliteit te beschikken. De jury is er van overtuigd dat van hem ook op seniorenniveau prestaties van zeer hoog niveau te verwachten zijn en kent Ian Spenkelink om die reden de titel ‘Sporttalent van het jaar 2018’ toe.

SPORTMAN
Frank Hosmar (Dressuursport)
Frank Hosmar laat jaar in jaar uit topprestaties zien op het allerhoogste niveau bij de dressuursport. Zowel nationaal als internationaal. Frank is voor de derde achtereenvolgende keer verkozen tot sportman van het jaar. Een unieke prestatie die alleen maar mogelijk is als sprake is van minimaal dezelfde of een betere prestatie. De jury is van mening dat hier meer dan sprake van is. In 2018 werd Frank Wereldkampioen met het Nederlands team. Hij werd tweede op het Wereldkampioenschap individueel dressuur en kür op muziek en eerste op het Nederlands kampioenschap Grade V. De continu hoge topprestaties van Frank op zowel nationaal als internationaal niveau dwingen zeer veel respect af bij de jury. De jury wil dit graag onderschrijven met het voor de derde keer op rij toekennen van de titel ‘Sportman van het jaar 2018’.

SPORTVROUW
Jolanda Overdorp (paardrijden)
Jolanda Overdorp behaalde in 2018 bij de paardensportdiscipline TREC het Nederlands kampioenschap klasse T3 Equipe. TREC is een klassieke trektocht en bestaat uit 3 onderdelen. Een oriëntatierit met kaart en kompas, een gangenbeheersingsproef en het afleggen van een parcours met natuurlijke hindernissen. Het behalen van een Nederlands kampioenschap in deze discipline bevestigen voor de jury de kwaliteiten van Jolanda in deze sport. Het is een topprestatie van paard en ruiter waarbij een combinatie van kwaliteiten en vertrouwen in elkaar een harde voorwaarde is. Een prestatie die Jolanda, wat de jury betreft, verdiend de titel ‘Sportvrouw van het jaar 2018’ oplevert.

SPORTVRIJWILLIGER
Gerard Oosterhuis (Wielrennen CC’75)
De jury constateert dat Gerard Oosterhuis zich al meer dan 40 jaar op een positieve en opmerkelijke manier inzet binnen de wielersport. Zowel op lokaal niveau voor wielerclub CC’75 binnen de gemeente Hellendoorn als op regionaal niveau binnen Salland en Twente. Hij is een alleskunner en iemand die altijd en overal als vrijwiliger inzetbaar is. Gerard is bestuurder, sponsorwerver, technisch adviseur en vertrouwenspersoon voor veel renners. Hij draait zijn hand niet om voor het opbouwen en afbreken van parkoersen, het bedenken van routes voor klassiekers, het sjouwen van dranghekken en begeleiden van gemeentelijke activiteiten op het gebied van Kennismaken met Sport. Zijn grote verdiensten bleven ook in de wielersport zelf niet onopgemerkt. Hij ontving hiervoor de onderscheiding het Zilveren Wiel van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie. Gerard Oosterhuis dwingt respect af met zijn al jarenlange grote vrijwillige inzet. Hij is wat de jury betreft een prachtig voorbeeld van de grote waarde van vrijwilligers voor en binnen de sport en daarmee terecht de ‘Sportvrijwilliger van het jaar 2018’

 

———————————————————————————————————————————————————————————-

De samengestelde jury van de Sportverkiezing bestond uit:

  • Onafhankelijke voorzitter(s). (De juryvergadering wordt geleid door een onafhankelijk technisch voorzitter, die er ook op toeziet dat het reglement wordt nageleefd.
    Klik hier voor het gehele reglement.
  • Sporters en leden van de Sportverkiezingscommissie (met tezamen een zo breed mogelijke sportachtergrond).
  • Een publieksjury (via een online stemformulier, enkele weken voor het gala)
  • Een oneven aantal personen.